poniedziałek, 2 marca 2015

Fried salmon with salad and raspberry dressing/ Smażony łosoś z sałatką i dressingiem malinowym



U mnie dziś króluje łosoś z musem malinowym, sosem balsamicznym i sałatką.

Składniki:
  • Łosoś (dzwonek lub filet)
  • sałata biała
  • papryka
  • ser feta
  • pomidor
  • oliwki czarne
  • czerwona cebula
  • Olej rzepakowy
  • Maliny
  • Miód
  • sos balsamiczny


Jak zrobić?
  • Łososia smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, nie dodajemy żadnych przypraw, jedynie na końcu doprawiamy solą.
  • Sałatę dzielimy na cząstki, kroimy w kostkę ser feta i pomidora, paprykę w paski, oliwki na pół i szatkujemy cebulę. Wszystkie składniki razem lądują na talerzu.
  • Dressing- miksujemy maliny, następnie przecieramy przez sitko, żeby został nam sam sok bez pestek, później dodajemy miód- tyle, aby dressing był słodko- kwaśny (z przewagą słodyczy) i mieszamy do połączenia.

Przepis na sos winegret znajdziecie tutaj http://jacquelineeblog.blogspot.com/2014/01/salad.html

Przygotowanie nie trwa więcej niż 30 minut, a jest pysznie i zdrowo!
Smacznego!








Make-up wedding or party?! / Makijaż ślubny, czy imprezowy?!

Makijaż.
Make-up.
Potocznie nazywany również mejkiem :)
Wykonany dobrze i perfekcyjnie może zdziałać cuda.

Moja przyjaciółka zna się na rzeczy i dzięki niej poczujecie się jak księżniczka albo prawdziwa diva. 
Ślub, spotkanie biznesowe czy impreza z koleżankami- na każdy event stworzy dla Was odpowiedni makijaż. 
Zapraszam na jej bloga !


A poniżej efekty naszej wspólnej sesji :)







sobota, 14 lutego 2015

Happy Valentine's Day! Love is in the cake/ Ciasto Leśny mech Walentynki



Nie było dość długo tutaj. Mnie.

Za długo :(

Ale wracam i zostaje ;)

W walentynki…

Dla jednych dzień zakochanych dla drugich dzień rzygania tęczą i serduszkami.



Ja nie rzygam tylko piekę ciasta, oczywiście no raczej nie inaczej w kształcie…

Bo jak mówi stare przysłowie „przez żołądek do serca” :)



Składniki na ciasto

  • 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
tak tak szpinaku- nadaje on ciastu nie tylko barwę ale również sprawia,
że biszkopt nie jest suchy tylko lekko wilgotny- pychota!

  • 1 i 1/3 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 1 szklanka oleju

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę- można wybrać spośród trzech wariantów, mnie najbardziej smakuje z I.


I wariant (cukier ucieramy z żółtkami następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Na końcu mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 g serka mascarpone

  • 4 zółtka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 250 g owoców


II wariant (galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody-
gdy ma konsystencję kisielu mieszamy ją z wcześniej na sztywno ubitą śmietaną (i fixem).
Na końcu mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 ml śmietanki 36% (najlepiej Piątnicy)

  • 1 opakowanie śmietan-fix

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 250 g owoców



III wariant (Śmietanę ubijamy na sztywno dodając w trakcie śmietan-fix.
Następnie mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 ml śmietanki 36% (najlepiej Piątnicy)

  • 2 opakowania śmietan-fix

  • 250 g owoców



Jak zrobić? (ciasto)

  • Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.

  • Jajka miksujemy z cukrem ok. 2 minut.
  • Następnie powoli wlewamy olej i miksujemy.
  • Na końcu wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

  • Całość miksujemy do połączenia składnikow, a na koniec dodajemy szpinak i mieszamy powoli łyżką.

  • Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica ok. 26 cm).

              Piekarnik 180 stopni

              Czas ok. 60 minut- do suchego patyczka



  • Gdy ciasto ostygnie, obcinamy jego wierzch i kruszymy drobniutko.

  • Wybraną masę wykładamy na zielony spód ciasta.
  • Masę posypujemy okruchami reszty ciasta, żeby przykryło całość i dekorujemy wg uznania.
Ja wybrałam truskawki, ale świetnie sprawdzi się granat, poziomki, żurawina, maliny czy porzeczki.


  •  Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę

  












A Wy celebrujecie to komercyjne święto ?

środa, 24 grudnia 2014

Caramel almond cookies/karmelowo-migdałowe ciasteczka- uzależniają!





Karmelowe
Migdałowe
Kruche
Love
Święta czy nie święta robię te uzależniające ciastka.
Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia, bo w pudełku nie ma już ani jednego.
Karmel, migdały i kruchy spód= 3 smaki na jednym podniebieniu?= NIEBO! Niebo w gębie :)
Chyba już nic więcej nie należy dodawać…


Składniki
Spód:
  • 110 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 duże żółtko
  • 170 g mąki pszennej
Wierzch:
  • 80 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżka miodu
  • 100 g płatków migdałowych
Forma do pieczenia o wymiarach: 24x39

Jak zrobić?

  • Masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtko i mąkę.
  • Wyrabiamy ciasto w spójną, gładką całość i wałkujemy (im cieńsze tym lepsze- 4mm) na wymiar naszej formy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią rozwałkowane ciasto.

  • W rondelku roztapiamy masło z cukrem i miodem. Kiedy zacznie się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodajemy migdały.
  • Całość mieszamy, i wylewamy masę na ciasto.
              Piekarnik 180 stopni
        Czas 10- 15 minut (wyjmujemy gdy brzegi będą zarumienione na kolor bursztynowy)

  • Gotowe wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty. 
  • Karmelowe-Migdałowe ciastka na początku są miękkie, gdy ostygną stają się twarde i chrupiące.
 Przepis pochodzi ze strony pieprzczywanilia







wtorek, 23 grudnia 2014

Nutty Chocolate Candy/ Czekoladowe cukierki z mixem orzechów



Cukierki czekoladowe wypełnione mixem orzechów- Na bogato!
Czekolada w ustach rozpuszcza się w momencie, a w połączeniu z orzechami 
tworzy niebanalną bombę smakową i niestety kaloryczną :)
Ale są święta, więc?
Folgujemy i jemyyyy !

Składniki:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 125 g masła
  • 45 ml syropu klonowego (lub płynnego miodu)
  • 250 g orzechów- u mnie w różnych proporcjach:
                                                                                           *pistacje 
                                                                                           *orzechy solone archaidowe
                                                                                           *nerkowce 
                                                                                           *włoskie 
                                                                                           *migdały


Jak zrobić?
  • Do miski wrzucamy nasze orzechy.
  • W osobnej misce z grubym dnem rozpuszczamy masło, z syropem i połamaną czekoladą.
  • Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Następnie przelewamy naszą mieszankę do orzechów, mieszamy wszystko ze sobą.
  • Formę (24x39) wykładamy folią aluminiową i przelewamy do niej mieszankę czekoladowo-orzechową.
  • Wkładamy do lodówki na min 4 h, czekamy aż stężeje, aby później móc pokroić blok czekoladowy na „cukierkowe kawałki”.

Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi ze strony mojewypieki.








 

Obserwatorzy