7/22/2015

ZAPIEKANY KURCZAK Z MAKARONEM I WARZYWAMI



Witajcie! W poszukiwaniu smaków i rozkoszy dla moich kubków smakowych natrafiłam na coś bardzo prostego, a jednocześnie niebywale pysznego! Skoro mojemu tacie smakowało (a jest to Mój prywatny krytyk do spraw gotowania) to właśnie to danie pozwolę sobie nazwać smacznym.

Generalnie nie jest to odkrycie roku, myślę że każdy mógłby wpaść na ten jakże prosty przepis.
Przechodząc do sedna sprawy - jest to połączenie moich ulubionych składników pokarmowych.
Makaron, kurczak, brokuły, ser żółty i mozzarella.
Do sporządzenia tego dania potrzebne nam jest:

Optymalnie na 4 osoby

- kurczak (1 pierś)
-brokuł
-makaron (świderki, może być również pełnoziarnisty)
-ser żółty (250g)
-1 mozzarella
-1 serek topiony
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 18% (300g)

Sos: - 0,5 szklanki mleka
         -serek topiony
         -  1/3 startego sera żółtego
         - 2 ząbki czosnku
         - śmietana 18% (300g)
         - sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania

1. W pierwszym etapie najlepiej jest zacząć od przygotowania sosu. Poniżej zamieściłam zdjęcie, które ukazuje produkty potrzebne do użycia.

Do małego garnuszka wlewamy 0,5 szklanki mleka, lekko gotujemy, następnie w małe kawałki dzielimy serek topiony i wkładamy do mleka, aby się rozpuścił. Dokładamy również 1/3 startego żółtego sera i mieszamy,aż  do uzyskania płynnej konsystencji.


 2. Gotujemy brokuł i makaron al dente.
Makaron po ugotowaniu przelewamy zimna woda
Kurczaka w ulubionych przyprawach podsmażymy na patelni do złocistego koloru (pamiętajmy, że będzie on jeszcze w piekarniku, wiec nie możemy go "przesmażyć")


3. Do naczynia żaroodpornego (wcześniej zalecam wysmarować masłem) układamy kolejno:
-makaron, który polewamy 1/3 sosu, który wcześniej przygotowaliśmy
-różyczki brokuła
-kurczaka
- ponownie sos (już całość wylewamy)
-na wierzch reszta żółtego sera, która Nam pozostała oraz posiekana mozzarella


Wszystko wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w temperaturze 180° 


Smacznego ❗